Elisabeth Aldworthin erikoinen vapaamuurarivihkimys

08.10.2020

Keskustelu siitä, kuka oli ensimmäinen naispuolinen vapaamuurari jatkukoon.

Maria Desraimes, joka esiteltiin 16.6. tänä vuonna täällä, Oulun vapaamuurarien sivuilla, oli ensimmäinen nainen - ainakin tässä järjestössä. Kuitenkin, perimätiedon mukaan, Elisabeth Aldworth -niminen nuori irlantilainen nainen vihittiin vapaamuurariuteen jo aikaisemmin.

Elizabeth Aldwoeth ei myöskään ole ehdottomalla varmuudella ensimmäinen naispuolinen vapaamuurari; heitä oli menneinä vuosisatoina yksittäisiä, siellä täällä, joten mitään aukotonta luetteloa heistä ei ole olemassa.

Elizabeth Aldworth syntyi eri lähteiden mukaan 1693 tai 1695 ja kuoli 1773 tai 1775. Hänet tunnettiin nimellä Rouva Vapaamuurari ja hän oli nimittäjiensä mukaan ensimmäinen säännönmukaiseen vapaamuurariuteen vihitty nainen.

Hän oli Donrailen ensimmäisen varakreivin, Arthur St Legerin tytär (Donraile Court, County Cork, Irlanti). Hänet vihittiin avioliittoon 1713 Richard Aldworthin kanssa Newmarketissa Irlannissa. Hän istui aina eturivissä, kantaen muurarin esiliinaansa ja muita tunnuksia kun Dublinissa tai Corkissa järjestettiin varainkeruutilaisuus jossakin teatterissa, tarkoituksena kerätä rahaa vapaamuurarien rahoittamalle tyttöjen orpokodille. Nämä tilaisuudet olivat aina loppuunmyytyjä.

Emme tiedä Elizabeth Aldworthin initiaationsa tarkkaa ajankohtaa, mutta se tapahtui ilmeisesti kun hän oli vielä teini-iässä ja ennen avioitumistaan, ehkä 1712. Tarinan mukaan hänen isänsä oli vapaamuurari, jonka looshi kokoontui perheen kotitalossa, Donrail Courtissa. Eräänä talvipäivänä nuori Elizabeth istui talon kirjastossa alakerrassa, jossa hän vaipui uneen. Kun hän heräsi, naapurihuoneessa oli käynnissä vapaamuurarien kokous. Talossa oli samaan aikaan remontti, jonka johdosta väliseinä oli koottu tilapäisesti irrallisista tiilistä, siksi hän pysty sekä kuulemaan että jonkin verran näkemään käynnissä olevaa toimitusta. Kun hän ymmärsi toimitusten juhlavuuden ja vakavuuden, hän yritti vetäytyä pois, mutta looshin vartija, joka oli samalla perheen hovimestari, sai hänet kiinni, hänet yllytettiin siis itse teossa. Nyt muurarilooshi joutui miettimään vaihtoehtoisia tapoja toimia. Looshi päätyi siihen vaihtoehtoon, että tyttö vihittäisiin saman tien jäseneksi; näin hän joutuisi antamaan juhlallisen vakuutuksen, ettei milloinkaan paljasta tietoonsa tulleita muurarien salaisuuksia.

Myöhemmin ilmeni, että nuori Elizabeth Aldworth sopeutui looshiin hyvin ja hänestä tuli sen aktiivinen jäsen. Perimätiedon mukaan hän toimi ainakin yhden kauden jopa looshin puheenjohtajana. Tämä tieto on ollut kiistelyn kohteena, kuten myös hänen vihkimyksensä ajankohta.

Elizabeth Aldworthin vihkineen vapaamuurarilooshin nimeä tai numeroa ei ole tiedossa. Vihkimyksen ajankohta oli sen verran aikainen, että Irlannin Suurlooshia ei ollut vielä olemassa (se perustettiin 1725), joten on mahdollista, että hänen isänsä oli hankkinut perustamiskirjan joltakin lontoolaiselta muurarijärjestöltä. Tämä siis tiedoksi sinulle, joka olet miettinyt oman looshin perustamista; sinun tulee saada perustamiskirja joltakin toiminnassa olevalta vapaamuurariliitolta, muuten looshisi ei ole virallisesti olemassa. Hyvä keskustelukerho se voi silti olla.

Elisabethin mielenkiintoinen tarina löytyy netistä (www.wikiwand.com/en/Elizabeth_Aldworth). Kaikki kuvat ovat myös wikiwandista.