No mutta eikö olekin näin...

20.02.2021

No mutta eikö vapaamuurarius olekin sitä, että joukko juhlapukuisia miehiä kokoontuu arki-iltana harrastamaan omituisuuksia ja jatkaa iltaa ryypiskellen yöhön saakka.

No eikö se menekin niin, että joku vanhempi tuttava vihjaa, että liittymällä "veljesyhteisöön" seuraava ylennys saattaisi tulla nopeampaa. Tarvitsee sitten vain hivenen "auttaa" toisia veljiä joissain ehkä lain rajamailla olevissa pikkuasioissa.

Eikö vapaamuurarin pidäkin olla kunnon kristitty tai ainakin uskoa Jumalaan.

Eikä vapaamuurariudesta nyt ainakaan voi ikinä erota.


Vapaamuurareihin liittyy kaikenlaisia käsityksiä ja ennakkoluuloja. En voi toki puhua kaikkien maailman vapaamuurareiden ja vapaamuurareihin itseään kutsuvien yhteisöjen nimissä, mutta puhun tässä omasta kokemuksestani. Avaan tässä artikkelissa joitain näitä ennakkoluuloja:

Vapaamuurarien kosteat illalliset ?

Ryypiskely ei kuulu vapaamuurariuteen (ainakaan oleellisena elementtinä). Sinun ei tarvitse edes käyttää alkoholia ollaksesi vapaamuurari, eikä edes ainoana selvänä toimia juoppokuskina. Toki joskus yhdessä ollessa joku saattaa lasillisen nauttia, mutta oman kokemukseni mukaan harvemmin. Kokouksen jälkeen yhdessä usein aterioidaan (pitkän kokouksen jälkeen on yleensä nälkä) ja yhdessä  istuskelu ja jutustelu ja kokemusten jakaminen ovat avainasemassa. Useammin tarjoilu on lähempänä kahvia/teetä ja voileipiä tai ihan normaalia perusruokaa, kuin juhlapäivällistä . Varsinaisilla juhlapäivällisillä (kuten missä tahansa muussakin yhdistyksessä) saatetaan syödä paremmin ja joskus pitää maljapuheitakin, mutta säännöllistä biletystä varten muurariuteen ei kannata hakeutua.

Veljeys uran pönkittäjänä ?

Vapaamuurariudessa puhutaan usein arvoista. Monet hakevat muurariudesta tukea juuri sille, että saavat sieltä tukea omiin eettisiin pohdintoihinsa. Tietenkin on mahdollista, että veli löytyy samalta työpaikalta ja yhteisellä harrastuksella saattaa olla vaikutusta johonkin. Mutta niin on, jos käy samalla tallilla ratsastamassa, golffaa yhdessä tai vaikka laulaa samassa kuorossa. Eikä toiminnan luonteeseen kuulu pyytää toiselta sellaisia palveluksia, jotka asettaisivat veljen tilanteeseen, jossa pitäisi toimia lain tai yhteiskuntajärjestyksen vastaisesti tai edes veljen omien etujen vastaisesti. Lisäksi muurareihin kuuluu ihmisiä niin erilaisista taustoista, että veljestä saatu hyöty on yleensä häneltä saatu oppi hänen erilaisesta elämänkokemuksestaan ja erilaisista näkemyksistään.

Vain kristitty voi olla vapaamuurari ?

On vapaamuurariyhteisöjä ja sivuasteita, joissa edellytyksenä on kristinusko. On myös niitä yhteisöistä, joissa peruslähtökohta on se, ettei mitään uskontoa nosteta toisten edelle. Vapaamuurareissa ei ole tarkoitus puhua uskonnosta, ja uskonnosta puhuminen on nimenomaan kiellettykin itse kokouksessa, toki välillä kahvin äärellä sitäkin saatetaan sivuta.

Kielto puhua uskonnosta yhdistettynä selvästi "henkiseen" pohdiskeluun saattaa olla se seikka, joka saa jotkut syvästi uskovat ihmiset kiivaasti vastustamaan vapaamuurariutta. Onhan se nyt vähän vaikea ymmärtää, että yhteisössä ketään ei lopulta kiinnosta, mitä jumalaa palvelee vai palveleeko mitään, kunhan tavoitteenasi on tulla paremmaksi ihmiseksi. Uskontosi on sinun oma asiasi, vaikka se saattaa jotain häiritä, niin meitä se ei kiinnosta. On kuitenkin avuksi, jos kykenet käsittelemään uskontoon ja henkisyyteen viittaavaa uskonnollista symboliikkaa ja sinulla on itsellesi jonkinlainen käyttökelpoinen merkitys sanalle jumala.

Vapaamuurari järjestöstä ei voi erota ?

Muinoin kivenhakkaajien, muurareiden ja temppeleiden rakentajien veljeskunnista ei erottu. Koska ei haluttu, että eronnut jäsen vie salaisuudet mukanaan ja perustaa kilpailevan firman. Keskiajalla ja sitä aiemmin ihmisten elämä oli muutenkin rajatumpaa. 

Nykyaikana vapaamuurarius on juridisesti ja muutenkin kuin mikä tahansa kerho, johon voi liittyä ja josta voi erota. Mutta kuten kaikki muutkin, toivomme sitoutuneita jäseniä, jotka jakavat harrastuksen kanssamme pitkään ja joiden kanssa voimme kasvaa ja kehittyä yhdessä. Siksi liittymisprosessi on vähän pidempi, hakija ennättää vähän miettiä, että onkohan tämä sittenkään minua varten. Ja tietenkin, jos olet joskus meille viestiä lähettänyt tai ehkä jopa laittanut hakemuksen tai ollut jäsen, niin KYLLÄ, tietosuoja-asetus koskee myös meitä ja jos et halua olla kanssamme missään tekemisissä, niin "oikeus tulla unohdetuksi" koskee myös meitä. Eli jos niin haluat tietosi poistetaan rekistereistämme ikuisesti (eikä se jää edes siihen paholaisen mustaan kirjaan, johon muinoin muurareiden väitettiin nimensä kirjoittavan).

Stella Polaris, Oulu

Kansainvälinen Vapaamuurarijärjestö Miehille ja Naisille LE DROIT HUMAIN Suomen Liitto.