Salaseura ja muita pettymyksiä

27.07.2020

Salaseurat ja 3 Vapaamuurariuteen liittyvää pettymystä, jonka joudumme tuottamaan.

Salaseurat! Maailmassa on kautta aikojen ollut järjestöjä, jotka ovat herättäneet ihmetystä, pelkoa, vihaa, kateutta ja hämmennystä. Näitä järjestöjä, jotka eivät useinkaan pidä itsestään suurta meteliä, on alettu kutsua salaseuroiksi. Tunnetuimpia salaseuroiksi kutsuttuja järjestöjä ovat vapaamuurarit, ruusuristiläiset, Ku Klux Klan, Temppeliherrain ritarikunta, Illuminati, carbonari, Skull and Bones... ynnä muita. Salaseuroja on nykyään maailmassa lukematon määrä, mutta tosiasiallisesti niitä on ollut olemassa yhtä kauan, kun ihminen on ollut olemassa.

Onko salaseurojen perustamisessa sitten jotain ihmeellistä? - mielestämme ei ole! Katsoessa pienten lasten leikkejä ei voi olla ajattelematta toisin, sillä kuinka moni meistä on jo lapsena kuulunut kavereiden kanssa omaan salaseuraan. Salaseuran päämaja oli tuoleista ja vilteistä viritetty kätkö talon vintillä tai siivouskomeron nurkassa. Salaisia kokouksia pidettiin taskulampun valossa, tunnussanoista päätettiin, salaisuuksia jaettiin ja ikuista vaitioloa vannottiin milloin minkäkin halon tai pehmolelun kautta.

Salaseurojen "arkisuudesta" huolimatta tietyt salaisiksi seuroiksi nimitetyt järjestöt ovat aina kiinnostaneet ihmisiä. Niissä on jokin mikä kiehtoo ja mikä herättää sekä kielteisiä että myönteisiä tunteita. Viime vuosina salaseuroihin liittyvää kiinnostusta on pyritty myös valjastaa markkinavoimien käyttöön, kun muun muassa amerikkalaisen Dan Brownin romaanit Da Vinci- koodi ja Enkeleitä ja Demoneja räjäyttivät pankin ja toivat salaseurat viihteen megailmiöiksi. Kirjojen tarinat vilisevät viittauksia temppeliritareihin, Illuminaatteihin, Siionin vanhimpiin, Vatikaanin ääriryhmiin ja tietenkin meihin vapaamuurareihin.

Salaseurat ovat viihdeteollisuuden fossiilista polttoainetta, kuten järjestäytynyt rikollisuus, armeijan erikoisjoukot tai sarjamurhaajat - sitä peruslöpöä, jolla viihdyttämiskoneen tankki täytetään, kun vaihtoehtoiset energiamuodot on käytetty loppuun. Ja salaseuroilla on erikoinen vaikutus ihmisiin. Monet täysin tasapainoiset ja sivistyneet henkilöt ovat aivan varmoja siitä, että salaseurat hallitsevat maailmaa tai juonittelevat vallan kulisseissa. Puhumattakaan siitä, että monet tasapainoiset ja sivistyneet henkilöt kuuluvat salaseuroihin. (City-lehti 20.8.2004) Näin siis populaarikulttuurin näkökulmasta katsottuna...

Joudumme nyt pudottamaan populaarikulttuurin vapaamuurariudesta ylläpitämiä klisheitä kovalla kädellä alas ja tuottamaan lukijalle kolme vapaamuurariuteen valjastettua PETTYMYSTÄ

  • Ensimmäinen pettymys

Vapaamuurareilla ei ole olemassa mitään maailmanlaajuista poliittista agendaa, sillä Vapaamuurarius on aidosti ja vahvasti lähtökohdaltaan henkinen järjestö, jonka päällimmäinen ja ensisijainen tarkoitus on yhteisönä tukea jäseniä heidän henkilökohtaiseen kehitykseensä ihmisenä ja yksilönä osana ympäröivää maailmaa.

  • Toinen pettymys

Vapaamuurarien toiminnassa ei ole mikään salaista! Netti on pullollaan enemmän tai vähemmän faktuaalista "tietoa" vapaamuurareiden rituaaleista ja entisten vapaamuurarillisten järjestöjen jäsenten kertomuksia ja tarinoita, joiden todenperä jää toki lukijan/kuulijan sisälukutaidon ja itsenäisen ajattelun tai mielikuvituksen varaan.

  • Kolmas pettymys

Vapaamuurarijärjestöt eivät ole salaseuroja vaan SULJETTUJA järjestöjä. Ero salaisen ja suljetun järjestön välillä on siinä, että järjestömme ei ole koskaan ollut salainen vaan julkinen järjestö.

Vapaamuurarijärjestöt ovat siis julkisia järjestöjä, mutta luonteeltaan suljettuja. Olemme tietoisia, että tässä kohdassa järjestömme kohdistuu paljon kritiikkiä, sillä moni kokee suljetun yhteisön toiminnan salaseuratoiminnaksi. On tosiasia, että Vapaamuurarijärjestöt pitävät tiettyjä asioita yhteisön sisäisinä tietoina ja ne näyttäytyvät salaisuuksina järjestöön kuulumattomille. Näitä salaisuuksia on oikeastaan vain kaksi:

  • Jäsenyys

Me emme IKINÄ paljasta toisen veljen jäsenyyttä järjestössämme. Me voimme kertoa oman jäsenyytemme milloin tahansa ja kenelle vaan haluamme, mutta me emme ikinä kerro muiden jäsenten nimiä järjestöömme kuulumattomille.

MIKSI: Koska Jäsenyys järjestössä on kunkin veljen oma asia, ja vaitiolo on meille tärkeää. Me haluamme kunnioittaa veljien omaa päätöstä kertoa jäsenyydestään muille ihmisille. Vaitioloon opettelu on osa henkistä kasvua - osa hiljaisuuteen oppimista.

  • Rituaalit

Me emme IKINÄ kerro jäseneksiottorituaaleista, muiden asteiden rituaaleista, emmekä muista kokouksiin liittyvistä rituaaleista KENELLEKÄÄN järjestömme ulkopuolisille henkilöille.

MIKSI? Me haluamme, että jokainen rituaali on kokemuksellisesti aina ainutlaatuinen ja ainutkertainen.

Tässä yhteydessä on muistettava Vapaamuurariuuteen liittyvä ensimmäinen "pettymys", eli me olemme ensisijaisesti henkinen järjestö, ja kaikki järjestömme rituaalit ovat rakennettu meidän henkiseksi rakennusaineeksemme. Toisin sanoen, rituaalien tarkoituksena on kehittää meitä ihmisinä paremmiksi. Tämän takia jokainen rituaaliin liittyvä kokemus on yhdessä tuotettu mutta aina subjektiivisesti koettu. Se mikä on subjektiivisesti koettua ei voi olla yhteisesti jaettua.