Vapaamuurari symboli

05.11.2021

Symbolit luovat yhteenkuuluvuutta

Ihmisten muodostaessa ryhmän, käytetään yleensä yhteenkuuluvaisuutta korostamaan erilaisia merkkejä tai symboleita. Ryhmän jäsenet paitsi tunnistavat toisensa myös vahvistavat ryhmän arvoja ja tavoitteita yhteisellä tunnuksella. Näillä merkeillä voi olla myös varsin moniulotteisia merkityksiä. Ne voivat kertoa ajatussuunnan perusteista, arvomaailmasta ja toiminnasta. Eri uskonnoilla on omanlaisensa symbolit. Puolueet käyttävät värejä ja symbolisia kuvia korostamaan omaa aatettaan. Jokaisella yhdistyksellä on oma merkkinsä ja jokaisella yrityksellä on oma logonsa. Esimerkkejä voisi jatkaa loputtomasti. Näin on laita myös Vapaamuurareilla.

Tärkeintä on säilyttää vapaus - myös symbolin tulkinnassa

Meillä järjestön tunnus on valittu merkitsemään järjestön historiaa, perinteitä, arvoja ja tavoitteita. Symboli on monine variaatioineen universaali. Vaikka merkki on konkreettisesti hyvinkin samanlainen, on meistä jokaisella vapaus ymmärtää sen merkitys omalla tavalla. Tärkeää on ajattelun vapaus, vaikka merkin hahmo olisi vakio.

Useimmat ovat nähneet ja tuntevat Vapaamuurareiden tunnetuimman tunnuksen: harppi, suorakulma ja keskellä kirjain G. Tunnus on voinut tulla vastaan netissä, kirjoissa, kuvissa ja Vapaamuurariuteen liittyvissä kirjoituksissa. Symboli on myös voinut olla työtoverin riipuksessa tai sormuksessa. Merkki on löydettävissä myös joissakin rakennuksissa.

Vapaamuurari symboli herättää tunteita

Vapaamuurareiden tunnus on sama useilla eri järjestöillä. Tämä tunnus ja symboli on käytössä myös omassa järjestössämme "Kansainvälinen Vapaamuurarijärjestö Miehille ja Naisille, LE DROIT HUMAIN, Suomen Liitto". Tunnus voi herättää katsojassaan joko epäluuloa tai myönteisiä ajatuksia sen merkitys voi olla katsojalle myös neutraali. Tämä riippuu paljon siitä, miten hyvin katsoja tuntee järjestön ja mitä hän ajattelee Vapaamuurariudesta. Minulle tunnus on ollut tuttu melkein aina. Se on herättänyt kiinnostusta mutta se on ollut myös salaperäinen.

Vapaamuurari symboli luo yhteenkuuluvaisuutta niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Vapaamuurareiden jäseniä arvioidaan olevan kotimaassa n. 10.000 ja maailmalla n. 3-4 miljoonaa. Useimmat kantavat symbolia joko riipuksessa, sormuksessa, t-paidassa ja rohkeimmat jopa iholle tatuoituna.

Miten sinä haluaisit ymmärtää Vapaamuurariuden ja sen symbolit? 

Stella Polaris